Förändra dina väggar

Om man vill förändra ett rum så finns det få saker som ha så stor kraft som en ommålning eller tapetsering. Men vilket av dem bör man välja och varför?

en färgkarta

Tapeter

Största fördelen med tapeter är uppenbarligen att du kan få mycket mer avancerade mönster utan att behöva anlita något som står med schabloner dagarna i ända. Tack vare att tapeter faktiskt har en viss tjockhet så döljer den även skarvar och andra mindre skavanker på ett betydligt bättre sätt än färg. Detta betyder dock inte att man kan skippa på förarbetet, tidigare tapetskarvar måste fortfarande slipas och spacklas. Hela ytan måste dessutom tvättas så att det inte är något skräp eller andra problem som försämrar vidhäftningsförmågan.

Att sätta upp tapeter kan många uppfatta som ganska krånglig och för bästa resultat kräver det tapetbord samt tålamod. Att investera i en kvalitetstapet kan även det göra arbetet mycket enklare.

Målning

Att måla om väggarna ger dig enormt mycket kontroll över utseendet. Idag går det nämligen att blanda till vilken kulör man än själv är ute efter. Tänk dock på att färger ofta ser betydligt starkare ut på väggen än på ett litet pappersprov så be alltid om ett färgprov innan du kör igång på riktigt.

Precis som vid tapetsering är underarbetet enormt viktigt om man vill nå ett bra slutresultat. Om det finns stora problem med väggen som till exempel rökskador och missfärgningar behöver man grundmåla med så kallad alkydfärg. Denna täcker för den skadade väggen så att man sedan kan måla på som vanligt.

Professionell hjälp

Då både målning och tapetsering kräver stor hantverksskicklighet är det alltid bäst att anlita proffs om man vill nå det optimala resultatet. En firma i Varberg vid namn Måleri Väst har på sin hemsida ett antal exempel på den kvalitet man kan uppnå när allt görs enligt konstens alla regler.

Välkomna

Ett vackert hem är något jag brinner för. Inredning och design kan uttrycka sig på många olika sätt och man kan med små medel förändra hela intrycket av ett rum. Vi vill här ge tips och ideér för hur man med enkla medel kan göra just sitt hem så vackert det bara går. Med allt ifrån färg, form, möbler eller inredningsdetaljer. Jag hoppas ni hittar det ni söker efter. Lämna gärna synpunkter eller tips ni med. Linnea

Kategorier

Arkiv