Mysigt i hemmet

Ett hem måste kännas hemtrevligt och mysigt för att man ska trivas. Hur lyckas man med detta?

Tyger

Tyger är ett perfekt sätt att ändra atmosfären i hemmet. En filt i soffan eller favoritfåtöljen ser fint ut och gör det också varmt och skönt när man känner sig lite frusen eller sjuk. Köp en filt som matchar möblemanget och din egen stil så den inte ser malplacerad ut i rummet. Filtar och plädar kan man lägga fram i nästan alla rum. Man kan ha en hög med tre-fyra filtar på en pall bredvid altanen eller balkongen. När det är dags att vistas där ute kan alla i huset och gästerna få varsin filt att värma sig med.

Gardiner fyller ut väggarna och dämpar även ljud. Tycker man att det ekar i de rummen kan det ibland räcka med att hänga upp ett par tjocka gardiner i fönstren. Ju fler veck man har på gardinerna, desto mer ljud plockar de upp. Annars kan ska man också lägga ut en tjockare matte och försöka få upp lite tavlor eller hyllor på väggarna. Ju fler saker ljuden får studsa mot, desto dovare blir ljuden.

Dofterna

En annan viktig sak är hur det doftar i huset. Man vill skapa en mild och härlig doft. Se över köksfläkten och se så den är i bra skick. Annars kan matosen ta över i köket och lukten kan sätta sig i tapeter och gardiner. I värsta fall är sprider sig även matosen över hela huset. Ett kolfilter fångar in många dofter och neutraliserar röken.

Skaffa doftljus av bra märken som Yankee och Voluspa. Dessa dofter är lite starkare och sitter i längre än doftljusen från matbutiken. Då behöver man inte ha dem tända i flera timmar för att sprida väldoft.

Man kan dela upp dofterna och ha en doft i sovrummet som är mild och behaglig. Lavendel är rogivande när man vill sova. I badrummet kan man ha lite mer lime- eller citrusdofter så rummet alltid känns fräscht och nystädat. I köket passar det bra med dofter som påminner om frukter och kryddor, som inspirerar till härliga matlagningsstunder. Nu i vintertider kan man satsa på äpple- och kaneldoft eller varför inte apelsin och nejlika?