Filter håller hemmet rent

Filter är någonting som finns överallt i våra hem utan att vi tänker på det. De finns i våra kök, städredskap och ventilationsanordningar. I denna artikeln kommer vi ge lite tips på hur man kan ta det hela ett steg längre. Hur man faktiskt kan se till att de gör sina jobb riktigt, på djupet. 

ett antal olika filter

Dammsugaren

Att dammsugaren har ett filter vet nog de flesta, men visste du att det är skillnad på filter och filter? De flesta nya och moderna dammsugarna har så kallade HEPA-filter.  Dessa är gjorda för att filtrera bort även de minsta partiklarna som kan följa med när man dammsuger. Dessa filter blir efter ett tag smutsiga vilket gör att den effektiviteten försvinner, trots att dammsugaren har rätt filter. Detta filter behöver med andra ord bytas, ungefär två gånger per år. I vissa fall så är det möjligt att tvätta filtret och sedan återanvända det. Exakt hur det är med din dammsugare kan du läsa i dess bruksanvisning.

Vattenkranen

I Sverige har vi tur genom att både ha förhållandevis bra vatten ute i naturen och ännu bättre i kranen. Trots det så finns det alltid en risk att dåliga ämnen, kemikalier eller bakterier har tagit sin in i vattnet, speciellt om du tar från egen brunn. I dessa fallen är det alltid bra att ta det säkra för det osäkra och införskaffa ett riktigt bra vattenfilter. Dessa finns i många olika versioner där vissa är gjorda för att filtrera ut bara något speciellt ämne, medans vissa är ihopsatta i hela system som man enkelt fäster under kranen. På så sätt kan du försäkra dig om att alltid få bra vatten.

Köksfläkten

Få filter i huset blir så snabbt smutsigt som de i köksfläkten. Tyvärr är det väldigt få människor rengör den tillräckligt ofta. Filtret fångar upp allt fett som annars skulle fastnat på insidan av fläkten och ser till att de inte förstör mer än nödvändigt. Om detta lämnas för lång tid utan att rengöras kan det leda till stora problem. Det farligaste är naturligtvis att det blir en stor fettansamling rakt ovanför den varma spisen. Om en platta glöms på så kan strålningsvärmen göra att fettet i filtret antänder. Om man glömmer att rengöra under längre tid blir resultatet tillslut att filtret blir helt tätt och dess effekt förminskas.