Göra om en möbel

Under hösten och vintern är man inte alltid lika manad att gå utanför dörren. Man sitter hellre hemma, även om det kliar i kroppen och man blir lite uttråkad. Så varför inte pyssla lite?

Har du en tråkig träskänk eller byrå som bara står? Eller kanske finns det några gamla möbler i förrådet eller garaget som du inte orkat göra dig av med ännu? Lek runt med dem och skapa en helt ny design på den. Om vi tar en byrå som exempel: det går att göra om den totalt.

Det första man behöver göra är att slippa den så gammal färg försvinner eller rugga ytan med slippapper så att färgen har något att fästa i. Välj en färg du gillar, eller flera, och lägg på några lager. Därefter kan man måla dit schabloner eller text i en annan färg och byta ut knopparna.

Vill man inte måla kan man också tapetsera möblerna. Rugga ytan lite med slippapper och smeta över rikligt med tapetklister. Om du har några tapetstumpar kan du mäta ut och klistra fast dessa. Det går också att få massa gratisprover hos tapetbutiker så man kan göra lådorna i olika mönster och färger.

För att vara säker på att färgen eller tapeterna håller så länge som möjligt borde du måla över några lager klarlack. Du kan välja glansen själv utefter egna preferenser men ju högre glans, desto lättare är det att torka av ytorna.