Anlägga trädgård

En vacker, välplanerad trädgård är en plats för kreativitet, lugn, och lek med barn och familj. Den blir dessutom till ett extra rum under sommarmånaderna. Har du gått i tankar om att ordna din trädgård men har ännu inte kommit till skott? Här kommer att par tips för dig som vill anlägga en trädgård men som ännu inte har börjat.

1933370-komposthaufen-sieben-compost-pile-sieve-01

Ju mer tid desto vackrare trädgård

Det är en enkel ekvation. Ju mer tid du lägger på din trädgård desto vackrare blir den. Viktigt är att du börjar från grunden och inte hoppar direkt till ”krusidullerna”. Börja med att skissa upp en ritning på din trädgård. Vilken yta har du att arbeta med? När du har en tydlig översikt av din trädgård blir det lättare att bestämma vad du vill ha var. Fundera över vilka växter som passar i trädgården och som också kan tänkas trivas i den miljön. Hur mycket tid vill du lägga ned? Det finns många klassiska blommor och buskar du kan plantera som är lättskötta. Klassiska sommarblommor är blåklint, blomstertobak, flitiga lisa, gyckelblomster, indiankrasse och lövkoja.

Markarbeten

Markarbeten är en viktig del av att ordna till din trädgård. Är huset nybyggt eller står på vad som brukar kallas naturtomt kan det behövas omfattande markarbeten för att skapa en jämn och fin grund att anlägga en gräsmatta på. Kostnaden för detta är något som måste räknas med i den totala kostnaden för trädgården. Exempelvis kan du behöva hyra en stubbfräs för att bli av med stubbar eller en dränkbar pump för att tömma diken som ska fyllas igen.

Komma igång

Det viktigaste är att du kommer igång så snart som möjligt. Helst vill man börja sitt förarbete redan under hösten. Rensa bort ogräs och fixa till gräsmattan, kratta bort löv och kottar. När väl våren kommer vill du vara ute i god tid med att plantera de lökar och frön du vill ska komma upp till sommaren. Många frön och lökar kräver ett par veckor innan de blommar upp. Se till att vara ute i god tid.

Välkomna

Ett vackert hem är något jag brinner för. Inredning och design kan uttrycka sig på många olika sätt och man kan med små medel förändra hela intrycket av ett rum. Vi vill här ge tips och ideér för hur man med enkla medel kan göra just sitt hem så vackert det bara går. Med allt ifrån färg, form, möbler eller inredningsdetaljer. Jag hoppas ni hittar det ni söker efter. Lämna gärna synpunkter eller tips ni med. Linnea

Kategorier

Arkiv