Fixa till fasaden

Husets fasad är inte bara en yttervägg, det är även en yta som visar husets karaktär och individualitet.

House

Rengöra

Innan man börjar med detaljerna bör man se till helheten, och första steget där är att rengöra väggarna. Man bör undvika högtryckstvättar med för högt tryck, men vill man vara helt säker är det bättre att vara använda trädgårdsslangen. Finns det synliga fläckar kan det även vara bra att använda sig av målartvätt, som är framtaget för att inte bleka målarfärgen. Det räcker ofta med att spraya en trasa med målartvätten och sedan torka på det utsatta området. För lite mer besvärliga fläckar kan man spraya direkt på ytan, låta det verka en stund och sedan försöka torka bort det. Det är även bra om man väntar ett par dagar innan man gör något annat med väggarna, så får de torka ordentligt.

Reparera

När väggarna är rena och fina är det viktigt att inspektera själva färgen, och leta efter flagor eller sprickor. Flagor skrapar man bort och man kan även använda en stålborste på färger runtikring för att ta bort eventuella lösa färgbitar. Sedan är det bara att måla över området man skrapat rent. Just av denna anledning är det alltid en bra idé att spara lite målarfärg efter man målat om huset, annars måste man åtminstone se till att man har kvar en av de tomma målarfärgsburkarna så man vet exakt vilken färg man använde.

Dekorera

Man vill ju självklart att husets yttre ska vara lika snyggt som det inre, men många gånger kan det kännas som att man har så många färre alternativ till hur man ska förbättra utsidan. Som tur är kan man komma ganska långt med enkla förändringar. Ett tips är att måla nytt runt fönster och husknutar, se dock till att använda komplementfärger så att det inte skär sig mot husfärgen. För en mer intressant framsida kan man också överväga att byta ut sitt gamla husnummer med en ny modern design. Och som pricken över i kan man även montera upp ett par blomkrukshållare på väggen, då får man även möjligheten att variera vilka blommor som pryder väggen från årstid till årstid.

Det finns naturligtvis mycket annat man kan tänka sig göra för att snygga till fasaden, varför inte besöka, till exempel, pinterest och se om inspirationen dyker upp?