Renovera gamla lampor

Lampor är dyra när du söker efter bra kvalité. Om du har en stil som avviker från dagens trender kan det också vara svårt att hitta någon som passar i ditt hem. Via auktioner och loppisar kan du hitta gamla lampor, men det gäller att du tänker på säkerheten!

Eldragningen

Du behöver se över eldragningen i din gamla lampa. Äldre kablar brukar bestå av tyg som nystas upp med åren, eller så kan det vara föråldrad plast som börjat spricka. Stickproppen kan också vara för gammal. Sedan 1994 är det bestämt att alla nya bostäder skulle ha jordade uttag och när man renoverar gamla bostäder brukar man alltid byta ut ojordade uttag till jordade. Äldre stickproppar kanske inte passar i uttagen. Det säkraste är alltid att byta ut alla kablar i lampan mot nya, du får göra denna typ eldragning själv om du vet vad du gör. Det går snabbt att lära sig på YouTube eller hos Elsäkerhetsverket.

Reservdelar

Även trasiga lampor kan vara värda att köpa, det finns gott om reservdelar på nätet om något fattas. Det är vanligt att en lampkupa behöver bytas ut, på äldre lampor är de ofta trasiga eller saknas helt. För att hitta rätt lampkupa måste du veta den inre diametern där kupan ska skruvas fast. Även andra delar kan du hitta om du söker på Tradera, ibland kan du tvingas köpa en till trasig lampa för att byta delar mellan dem. Exklusivare lampor kan dock vara kostsamma att renovera upp, ibland kan du till och med behöva återskapa saknade delar om det inte finns några gamla att tillgå.

Välkomna

Ett vackert hem är något jag brinner för. Inredning och design kan uttrycka sig på många olika sätt och man kan med små medel förändra hela intrycket av ett rum. Vi vill här ge tips och ideér för hur man med enkla medel kan göra just sitt hem så vackert det bara går. Med allt ifrån färg, form, möbler eller inredningsdetaljer. Jag hoppas ni hittar det ni söker efter. Lämna gärna synpunkter eller tips ni med. Linnea

Kategorier

Arkiv