Bastu i hemmet

BastuAtt ha en bastu hemma är någonting som de allra flesta svenskar föredrar om de själva skulle få valfrihet i frågan. Att basta är både skönt avkopplande samtidigt som det är bra för kroppen och med en bastu i hemmet ökar chanserna att du då och då unnar dig lite tid för dig själv.Att bada bastu är minst sagt någonting som är vanligt i de svenska hemmen, helst förr i tiden, och det är nog enbart befolkningen i vårat hetlevrade grannland Finland som slår oss på fingrarna när det kommer till bastubadande på capita.Bastubadande är bra för både kropp och själ. Att växla mellan den sköna värmen i bastun för att sedan svalka sig en kort stund utanför och fylla på vätskenivåerna är en trevlig ritual, både helt allena men även med vänner och familj. Idag är det heller inte alltför svårt eller dyrt att installera en bastu efter egna önskemål. Det är helt enkelt en bra investering för hela familjen som ni kommer att få mycket glädje av under en lång tid framöver.

Några bra tips

Det är viktigt att ventilationen och påfyllnaden av ny luft är nog bra i en bastu. Om så ej är fallet blir den lätt torr vilket gör att de flesta tycker att det brukar bli svårare att andas när det blir riktigt hett. Ett tips kan även vara att blöta både väggar, tak och sittplatser för att öka luftfuktigheten i bastun, samtidigt som sittytorna inte är lika varma när du väl ska slå dig ner på din plats. Detta kan du göra antingen med samma skopa som du använder för att kasta vatten på bastuaggregatet eller med en duschslang, om det är så att den når ända in i bastun.

Bastukutym

Då och då händer de att de som badar bastu med andra människor inte riktigt tänker sig för och agerar på ett sätt som ej är önskvärt i en bastu. Sådant som att blåsa på andra, vilket resulterar i en brännande känsla, kasta kallvatten och andra onödiga upptåg är oftast inte uppskattade av den som blir utsatt, samtidigt som det kan vara rejält farligt. En person som får en kalldusch över sig kan exempelvis gripas av panik, vilket kan resultera i att de hastigt rör sig och får kontakt med det heta bastuaggregatet, eller halkar och slår sig illa.Det brukar även höra till god sed att inte kasta på en massa vatten för att sedan snabbt ta sig ut ur bastun. Man kastar helt enkelt inte på mer än vad man själv klarar av och sitter sedan kvar tills dess att värmen börjat avta.