Välj rätt belysning i hemmet

lights home kitchen table_151476701

Rätt belysning i hemmet har stor inverkan på stämningen. Oavsett om du gillar varma myslampor eller praktiska spotlights påverkar din belysning utseendet i högsta grad. Med tekniska lösningar går det idag ännu lättare att välja rätt belysning för att säkerställa att du får den bästa möjliga atmosfären i hemmet. För att få så bra ljus som möjligt gäller det dock att du vet vilket syfte belysningen ska ha. Det kan exempelvis skilja mellan skarpt arbetsljus och dämpat stämningsljus i både styrka och värme.

Ett smart sätt att se till att ditt ljus håller precis rätt nivå enligt dina förväntningar är att installera en dimmer. Det betyder att det finns fler lägen än bara ”på” och ”av”, vilket ger dig betydligt större flexibilitet att utforma ljusets styrka efter situation och behov. En dimmer fungerar som en vanlig strömbrytare med skillnaden att du gradvis ökar eller sänker ljusstyrkan. Det är perfekt när du vill variera mellan dämpat ljus och full styrka – utan att behöva byta lampa.

En annan smart innovation som kan göra din belysning bättre är att använda dig av LED-lampor. Medan traditionella glödlampor blir mycket varma – vilket begränsar dem till färre användningsområden – kan LED-lampor monteras med betydligt större valfrihet. Det gör att du exempelvis kan sätta dem i taket, i bokhyllan, i myshörnan eller barnens rum utan att behöva oroa dig för skada på material eller människor. Dessutom kan de ge ett lyxigt riktat ljus som både är praktiskt och snyggt.

Om du endast vill ha lampor tända när du befinner dig i ett särskilt rum kan du sätta in rörelsesensorer. Då slås lampan endast på om den känner att någon befinner sig i närheten. På så sätt slipper du hålla igång alla lampor samtidigt och sparar energi.