Underhåll skorstenen

En skorsten är en lyxvara i hemmet. Det är en billig källa till värme och oslagbart mys! Även om du har ett värmesystem som inte behöver kompletteras under de kalla vintermånaderna borde du fortsätta underhålla din skorsten. 

Braskassett

En öppen spis sprider inte så mycket värme som du kanske tror. Det mesta av värmen och effekten stiger upp genom skorstenen och försvinner eftersom det finns inget värmelagrande material för elden. Vill du elda mer effektivt och använda skorstenen som en extra värmekälla ska du kosta på att installera en braskassett. Själva kassetten kostar mellan 10-20 000 kronor och sedan till kommer arbetet med installationen.

Ovanför nock

Din skorsten är som mest utsatt ovanför nocken. Det är här de problemen börjar, teglet vittrar sönder, kajor dyker ned och bygger bon samt murbruket faller ut. Ett bra skydd är att klä skorstenen i plåt med en huv på toppen. Huven hindrar snö och fåglar från att komma ner i skorstenskanalerna medan plåten runt om skyddar teglet från väder och vind. Det är lätt att köpa måttanpassade delar online såvida du har måtten på skorstenen. Du kan sedan montera skyddet själv, tänk bara på säkerheten när du går upp på taket!

Trasiga kanaler

Om skorstenen inte har använts på många år, är risken stor att den behöver renoveras. En sotare gör bedömningen om skorstenens skick. Sotaren filmar oftast alla kanaler för att se om det finns stopp eller hål längre ner och väljer sedan att ge skorstenen godkänt eller eldningsförbud. Det är dock inte sotaren som åtgärdar felen, det behöver du en kunnig hantverkare till. För dem som är intresserad av att använda skorstenen som ett slags element är det rekommenderat att glidgjuta kanalerna med nytt bruk. Vanligaste är att installera rör som isoleras på mellan kanal och rör med vermikulit.