Städa för ett trivsamt hem

Det här med städning känns många gånger som en hopplös historia eftersom det är en ständigt återkommande företeelse. Man blir aldrig färdig. En idé för att underlätta själva städningen är att skaffa lite snygg förvaring som gör att det blir enklare att komma åt.

Vad sägs om några nya korgar för att samla alla småprylar som annars ligger utspridda? I badrummet ser det genast mindre rörigt ut om man samlar alla pryttlar för håret i en korg till exempel. Och varför inte placera en smutskorg i varje sovrum så att tvätten slipper ligga på golvet! Hallen är ofta den riktigt stora utmaningen och här förespråkas rejäla skåp för ytterkläder och skor och förvaringskorgar för alla halsdukar, vantar och mössor.

Tar du för vana att hålla undan onödigt bråte och ha tomma ytor kring golvet, underlättar det när snabeldraken ska dras fram och svänga runt ben på möbler. Slipper du plocka undan innan städningen är hälften redan vunnet. Du sparar tid och ork och plötsligt är det inte så jobbigt att städa. Alltså, se till att var sak har sin plats.

Det går hyfsat snabbt att hålla ett hem rent om inställningen är positiv och utrustningen är rätt. Dock finns det inga genvägar. För några handfasta tips se den här artikeln.

För dig som känner att det här med städning ändå är en aktivitet för mycket i det dagliga livspusslet så finns det hjälp. Noxab erbjuder tjänster som verkligen kan underlätta din vardag. Välj mellan en storstädning någon gång ibland eller en regelbunden veckostädning. Idag är det enkelt att hitta anpassade tjänster för just dina specifika behov.

Snabbstäda

Väntas det gäster och hemmet behöver snabbstädas på en kvart så börja med att röja i hallen så att gästerna kan hänga av sig ytterkläderna. Fortsätt sedan med badrummet eller gästtoaletten. Röj under det värsta, gör rent toalettstolen och häll wc-rent i toaletten och kör runt med en borste lite snabbt, avsluta med att spola. Torka snabbt av handfatet och gör rent spegeln. Avsluta med att hänga upp en ren handduk och tänd ett väldoftande ljus. Snyggt jobbat!

Har du diskmaskin städar du ur den och ställer i disken som står framme. Handdiskar du så ställer du ner disken i diskhon, så ser det genast trevligare ut. Plocka ihop posten och lägg den i en hög. Har du inte tid att dammsuga kan du ta moppen du torkar golvet med och dra ihop skräp och dam i en hög som du sedan sopar upp och häller bort. Ta en trasa och gå över rums- och köksbordet, samt torka av köksbänken.

Är sängarna obäddade, stäng dörrarna tills sovrummen, tag en kasse och gå runt i hemmet och plocka upp alla prylar som ligger och skräpar. Släng in påsen under en säng eller bakom soffan. Vi pratar ”quick-fix” här. Dämpa belysningen, tänd levande ljus och sätt på lite mysig musik som strömmar ut i högtalarna. Ta ett djupt andetag och häll upp drinkarna. Nu kan gästerna få komma.