Kniv, gaffel, sked – vad passar till vad?

Att duka bordet rätt kan vara en djungel, speciellt när det kommer till att välja rätt bestick. Olika maträtter och tillfällen kräver olika bestick, och det kan vara svårt att veta vad som passar till vad. Här är en enkel guide till vilket bestick du bör använda till olika rätter.

Allmänt

Innan vi går in på detaljerna är det några allmänna saker att tänka på när det kommer till bestick. För det första ska du alltid duka med bestick från utsidan och in, det vill säga att den första kniven eller gaffeln som läggs ska vara den som ligger längst ut, och så vidare. Dessutom bör du alltid placera besticket ovanför tallriken när det ligger stilla, och parallellt med tallriken när det används.

Förrätt

Till en förrätt brukar man använda en mindre gaffel och en mindre kniv än till huvudrätten. Gaffeln ska ha kortare skaft och kniven ska vara mindre och vassare. Detta för att man ofta har mindre matportioner och inte behöver använda lika stort bestick.

Huvudrätt

Till huvudrätten använder man en större gaffel och en större kniv än till förrätten. Gaffeln har längre skaft och tåligare pinnar för att man ska kunna lyfta och hålla fast maten. Kniven ska vara större och stadigare för att klara av att skära i kött och annan mat.

Dessert

Till dessert brukar man använda en mindre gaffel och en mindre sked än till huvudrätten. Gaffeln är mindre för att man oftast inte behöver hålla fast maten och skeden är mindre för att man ska kunna ta mindre portioner.

Kaffe

Till kaffet använder man en liten sked som är ungefär lika stor som tesked. Denna sked kan också användas till efterrätter som kräver sked.

Ostbricka

Till ostbrickan kan man använda en ostkniv och en gaffel. Ostkniven har en vass kant för att skära ost, och gaffeln används för att hålla fast osten när man skär.

Nu har du en översikt över vilket bestick du bör använda till olika rätter. Tänk på att det inte alltid behöver vara så strikt, utan att det också är viktigt att anpassa sig efter tillfället och vad som känns bekvämt för dig. Så, nu kan du duka bordet med självförtroende och veta att du har valt rätt bestick till varje rätt!