Inredningstips för mindre rum

Små rum kan alltid vara utmaningar att inreda. Många gånger får man inte in allt man skulle vilja ha där. Planerar man inte noga och använder allehanda tips och trick kan man lätt bli missnöjd med slutresultatet. Lite finurlighet och bra beslut kan man dock komma riktigt långt med.

Belysningen

Ett litet rum behöver inte lika många ljuspunkter, men det betyder inte att man bara ska nöja sig med en. I taket är det bäst att leta efter lämpliga plafonder. Dessa lampor hänger inte ned från taket och bidrar därmed inte till att få rummet att kännas ännu mindre. Titta sedan gärna på någon snygg golv- eller bordslampa, gärna med dimmerfunktion, för att lätt kunna fixa lite stämningsfull belysning också.

Förvaringen

Förvaringen är inte något man lätt fixar i små utrymmen, men det är inte heller omöjligt. Först och främst kan det vara värt att tänka mer på höjden. En platsbyggd bokhylla som går hela vägen upp till taket ger mer förvaringsmöjligheter i små rum än man först skulle tro. Titta gärna även efter möbler med inbyggd förvaring. Detta går att hitta i bord, soffor, pallar och andra typer av möbler.

Möblerna

Ett vanligt misstag när man inreder ett litet rum är att försöka satsa på så minimalistiska möbler som möjligt. Faktum är att man ofta får bättre effekt av att välja en eller två större möbler och låta de bestämma rummets huvudsyfte. Som exempelvis en ordentlig soffa och ett praktiskt soffbord.

Material

Det är också värt att tänka något på vilka material man faktiskt använder i rummet. Blanka material som reflekterar ljus kan hjälpa till att få rummet att kännas ljusare och genomskinliga material som glas kan göra att det känns lite luftigare i rummet.