Billig inredning
På 50-talet revolutionerade IKEA den svenska möbelförsäljningen totalt. Man levererade en katalog med bilder på möbler och detta i sig var något helt fantastiskt. Även om postorder hade startats av företagets affärsgeni var det besök på varuhus som katalogen lockade till.
Bilismen hade satt fart vilket fick till följd att folk vallfärdade till varuhusen som slogs upp som svampar under 60-talet och framåt. Påståenden att Kamprads utbud satte prägel på och styrde folkhemmets inredning är ingen underdrift. Svenska folket lärde sig att uppskatta billiga och funktionella möbler.
I spåren av IKEA:S framfart och i kombination med tidens ”slit och släng-mentalitet”, betraktades begagnade möbler och annan inredning som värdelösa. Detta ändrades i och med att människor blev mer prismedvetna och att ”vintage” och ”retro” fick ett uppsving. Exakt när detta inträffade går inte att säga, det var en process som pågick under en tid. När det blev populärt med loppisar och auktioner igen steg värdet på begagnat. Med internets intåg ploppade sajter som Tradera och Blocket upp, och i dess kölvatten mängder av annonssidor. Om man jämför Kamprads och Blockets idé om att folk skall kunna se bilder på objekten visar detta på att människors intresse ökar med detta påfund.
Hitta populära och billiga butiker
IKEA och begagnatmarknaden har också fått andra aktörer att sälja billigt. Idag går det att göra fantastiska fynd även för nya prylar. I vissa fall, som IKEA, är själva affärsidén att det ska vara billigt medan andra satsar på regelbundna rabattkoder. En sådan rabattkod gör det billigare att handla vissa varor eller under vissa tider. Rabattkoderna skiljer sig mellan olika butiker men brukar vara lätta att hitta då sajter som Rabatterat.nu grupperar butikerna efter kategorier som inredning. Det gör att man enkelt hittar rabatter på sina favoritmärken.
Besök loppmarknader
Ett annat klassiskt sätt att hitta inredning billigare är att titta runt på loppmarknader, vilket ju är lite som att titta på auktionssajter på nätet då man handlar från privatpersoner istället, men det är ofta betydligt enklare att köpa stora inredningssaker på plats än att behöva förlita sig på att personer som säljer över nätet kan skicka dessa till bra pris. Har man dessutom tillgång till ett släp har man ju en mycket bättre chans att frakta allt möjligt man kan hitta på dessa ställen.
Gör-det-själv
Allt behöver inte köpas dessutom, är man lite händig eller kreativ så finns det en hel del man kan göra om man bara skaffar råvarorna och lägger ned lite tid och själ i designen. Här har man ju chansen att få det precis som man vill så länge det inte blir allt för komplicerat, och fungerar det inte har man inte lagt ut nämnvärt lika mycket som om man skulle ha köpt något liknande helt nytt.